Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wspomaganie kierownicy - typowe problemy i usterki


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
176 odpowiedzi w tym temacie

#161
arkadzik

arkadzik

    HajPałer Streeetporteed

  • Użytkownicy
  • 1011 postów
  • SkądBIA
  • Samochód:Rx8 HP

Krzyżak dostałem bez problemu ale sam nie wyprasowałem go tylko dałem gościowi co się zajmuje wałami napędowymi, maglownica i krzyżakami ;) 



#162
Pilshi

Pilshi

    Bywalec

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • SkądKraków
  • Samochód:Mazda RX-8
Panowie zanika mi wspomaganie, zlutowalem na sztywno te kabelki pod filtrem powietrza, zmierzyłem oporność. 13,7 i 13,9.. pod kompem ten sterowniki tez sprawdzałem.. co mogę jeszcze zrobic sam?..

Użytkownik Pilshi edytował ten post 04 maj 2019 - 18:13


#163
Darko

Darko

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1214 postów
  • SkądGniezno
  • Samochód:Rx 8 HP

Panowie zanika mi wspomaganie, zlutowalem na sztywno te kabelki pod filtrem powietrza, zmierzyłem oporność. 13,7 i 13,9.. pod kompem ten sterowniki tez sprawdzałem.. co mogę jeszcze zrobic sam?..


Sprawdź krzyzak

#164
arkadzik

arkadzik

    HajPałer Streeetporteed

  • Użytkownicy
  • 1011 postów
  • SkądBIA
  • Samochód:Rx8 HP
Krzyżak nie będzie mieć nic wspólnego ze wspoma :P
Sprawdź wtyczki przy wejściu do sterownika wspomagania . Znajduje się on pod sterownikiem głównym . ( ta skrzynia obok aku)
Psiknij czymś do połączeń elektrycznych


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik arkadzik edytował ten post 04 maj 2019 - 19:19


#165
Darko

Darko

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1214 postów
  • SkądGniezno
  • Samochód:Rx 8 HP
A to się nie zgodzę zawalony krzyzak i wspomaganie nie będzie działać tak jak powinno przerabialem to

Chyba że rzeczywiście coś z wtyczkami się dzieje

Użytkownik Darko edytował ten post 04 maj 2019 - 19:28


#166
Pilshi

Pilshi

    Bywalec

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • SkądKraków
  • Samochód:Mazda RX-8

Krzyżak nie będzie mieć nic wspólnego ze wspoma :P
Sprawdź wtyczki przy wejściu do sterownika wspomagania . Znajduje się on pod sterownikiem głównym . ( ta skrzynia obok aku)
Psiknij czymś do połączeń elektrycznych


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Sprawdzałem wtyczki i wszystko jest ok

#167
Pilshi

Pilshi

    Bywalec

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • SkądKraków
  • Samochód:Mazda RX-8
Dziś/jutro będę grzebał przy krzyzaku..

#168
Gronek

Gronek

    Wanklowy Maniak

  • Moderators
  • 6842 postów
  • SkądŚladów / Warszawa
  • Samochód:BridgePorted RX8 HP,

Z wtyczkami tymi na chłodnicy można być pewnym tylko kiedy ich nie ma i są kable zlutowane na stałę. Uwierzcie mi. Na codzień z tym walczę w co drugiej RX8, w której robie silnik . A troche tego robie


Rotary Engine Vehicles Service.
Obsługa, Naprawa i Modyfikacje pojazdów z silnikiem Wankla
www.rotaryengines.pl  5O8 * 279 * 238
mail:  tomek(at)rotaryengines.pl

#169
Raptor

Raptor

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1394 postów
  • SkądKraków
  • Samochód:RX8 & Mazda 3 BM

Z wtyczkami tymi na chłodnicy można być pewnym tylko kiedy ich nie ma i są kable zlutowane na stałę. Uwierzcie mi. Na codzień z tym walczę w co drugiej RX8, w której robie silnik . A troche tego robie

potwierdzam - potrafiły mi się kable z wtyczki wysunąć ;) ale od 8 lat (po zlutowaniu) ani razu nie było problemu ze wspomaganiem

sig2.jpg


#170
Pilshi

Pilshi

    Bywalec

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • SkądKraków
  • Samochód:Mazda RX-8

Z wtyczkami tymi na chłodnicy można być pewnym tylko kiedy ich nie ma i są kable zlutowane na stałę. Uwierzcie mi. Na codzień z tym walczę w co drugiej RX8, w której robie silnik . A troche tego robie


Kable mam zalutowane, krzyżak wymieniony. Problem się trochę zmienił. Luzów na kierownicy brak, ale sprawa wyglada tak że kierownica SAMA na prostej drodze potrafi mi szarpnąć w lewo przy czym wtedy (nie zawsze) wyłącza się wspomaganie i swieci kontrolka. Nie za każdym razem tak jest, czasami przejadę 20/40km i nic się nie dzieje, a nieraz 5 i jest lipa.. wtedy pomaga zgaszenie i odpalenie auta.

#171
mrdlv

mrdlv

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • SkądWrocław/Warszawa
  • Samochód:RX-8 '04 RB25DET NEO
Panowie,
po polecanym sprawdzeniu multimetrem 3 pinowej kostki przy module wspomagania wyszło 13.8 i 17,5ohm.

Sprawdziłem schemat
https://www.rx8club....eeded-photo.jpg

Na samej wiązce pin 3c - pin C opór 6ohm.
Rozłożyłem obie kostki i wyczysciłem dokładniej, wyglądały w porządku.

Teraz 16.5, 3, naturalnie wspomaganie dalej nie współpracuje.

Czy coś źle rozumiem albo pominąłem czy zostaje mi jedynie wymiana wiązki?

#172
Raptor

Raptor

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1394 postów
  • SkądKraków
  • Samochód:RX8 & Mazda 3 BM
Masz kostkę na chłodnicy ?? Wywal ja i zlutuj kabelki - jest jeszcze alternatywne rozwiązanie - puszczenie nowych kabelków od czujnika do kompa - wydaje mi się że 16.5 to trochę za dużo

Edit wg instrukcji serwisowej 12-15ohm dopuszczalne
Załączony plik  Screenshot_20190922-181401.jpg   88,17 KB   10 Ilość pobrań

Użytkownik Raptor edytował ten post 22 wrzesień 2019 - 17:16

sig2.jpg


#173
mrdlv

mrdlv

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • SkądWrocław/Warszawa
  • Samochód:RX-8 '04 RB25DET NEO

Masz kostkę na chłodnicy ?? Wywal ja i zlutuj kabelki - jest jeszcze alternatywne rozwiązanie - puszczenie nowych kabelków od czujnika do kompa - wydaje mi się że 16.5 to trochę za dużo
Edit wg instrukcji serwisowej 12-15ohm dopuszczalne
attachicon.gifScreenshot_20190922-181401.jpg

Jak śledziłem te kable od modułu do magla, to nie widziałem żadnej kostki, co też mnie zdziwiło.
Jutro sprawdzę czy nie trafiła mnie pomroczność jakaś.

Ta kostka zawsze była w oryginale? Jak jej nie ma to możliwe że została wywalona a przewody zlutowane. W takim przypadku może być problem na tym połączeniu...

Raczej i tak nowa wiązka by była najpewniejsza.

#174
Raptor

Raptor

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1394 postów
  • SkądKraków
  • Samochód:RX8 & Mazda 3 BM

nawet dwie pod filtrem powietrza ;)

 

Załączony plik  post-14-0-44280100-1475705448.jpg   157,8 KB   10 Ilość pobrań

 

jedna od zasilania, druga sygnałowa (3 przewody)


sig2.jpg


#175
mrdlv

mrdlv

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • SkądWrocław/Warszawa
  • Samochód:RX-8 '04 RB25DET NEO

nawet dwie pod filtrem powietrza ;)
 
attachicon.gifpost-14-0-44280100-1475705448.jpg
 
jedna od zasilania, druga sygnałowa (3 przewody)


Prześledziłem cała wiązke dokładnie, jedyne miejsce gdzie mogą być te kostki / połączenie to między chłodnicą a IC. Niestety w dostępnych mi teraz warunkach(zew. bez oświetlenia) tam nie dojdę.
Najszybciej to druciarsko bym mógł puścić osobno bokiem jeden przewód i wpiać go w kostki przy maglu i module wspomagania. Wygląda na to że będę musiał komuś dać to do zrobienia.

#176
Raptor

Raptor

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1394 postów
  • SkądKraków
  • Samochód:RX8 & Mazda 3 BM

zdemontuj IC (tak chyba najszybciej), jak są kostki to je wywal i powinno wszystko działać


sig2.jpg


#177
FILATEAM

FILATEAM

    Amator

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • Samochód:RX-8

zdemontuj IC (tak chyba najszybciej), jak są kostki to je wywal i powinno wszystko działać

Też mi się przydarzyło... Wymieniałem sobie wczoraj sprzęgło przy wyciągniętym silniku (Dla mnie tak łatwiej :) ) Po wpakowaniu wszystkiego na miejsce zdziwienie... Brak wspomagania, kontrolka na desce rozdzielczej oraz zero błędów po skanowaniu (Kontrolka zapaliła się dopiero po ruszeniu kierownicy). Posiłkując się waszymi radami trochę podłubałem, naładowałem aku i zaczęło działać. Porozpinałem wszystkie kostki, oczyściłem styki, popryskałem i osuszyłem suszarką do włosów. Przejechałem 200 km i jest ok... Zobaczymy, może czeka mnie lutowanie :) ? Do tej pory wyciągałem wszystko już kilka razy z mojego RX'a, więc raczej nie ma mowy o jakimś błędzie w składani klamotów... Pod wiatą było wilgotno w nocy, więc może coś się skropliło na kostkach... Pozdr!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Seo katalog stron darmowy