Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nagłośnienie seryjne (radio, BOSE, głośniki, zmieniarka, soft, aux, USA - EU)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
175 odpowiedzi w tym temacie

#161
Raptor

Raptor

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1394 postów
  • SkądKraków
  • Samochód:RX8 & Mazda 3 BM
Masz poziomowanie ręczne czy automatyczne ? U mnie jest za schowkiem właśnie sterownik automatycznego poziomowania reflektorów

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

sig2.jpg


#162
Jarras8686

Jarras8686

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • Samochód:Mazda rx8
Nie, ja ręcznie niestety.

Dodam że wydaje mi się że wcześniej miała ksenony, teraz są zwykłe, nie wiem czy to robi różnicę w kwesti tej wtyczki.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

#163
Mikuada

Mikuada

    vel Dikej

  • Użytkownicy
  • 733 postów
  • SkądNamysłów
  • Samochód:Ósema
niektore auta maja cala wiazke pod xenony mimo ze ich fabrycznie nie mialy,na 90% to od ich poziomowania tylko oderwala sie zapinka ktora trzyma to w ukryciu :)
jesli navi zaskoczyla to musisz miec gdzies rzezbe i ruszajac wiazka cos sie polaczylo.

#164
Jarras8686

Jarras8686

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • Samochód:Mazda rx8
No to wydaje mi się że to na tyle jeśli chodzi o ten temat. Dziękuję za pomoc.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

#165
Reaper

Reaper

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1466 postów
  • SkądHorst
  • Samochód:mazda rx8

Otóż pacjent to wersja bieda edyszyn bez bose. Swojego czasu głośniki działały, po jakimś czasie zaczęły reagować na nierówności na drodze, później od trzaśnięcia drzwiami, czasami przestawały grać, ale lekkie puknięcie w drzwi naprawiało problem ostatni etap to całkowita cisza z przodu, tył gra jak grał. Po rozkręceniu boczków mym oczom pojawił się oto taki głośnik

2e4f7160d662d7eamed.jpg

Nie zagłębiałem się zbytnio w markę, ktoś wymieniał serie, lewy głośnik miał naderwany jeden przewód przy kostce, prawy wyglądał ok lecz mimo to nie gra. Nie mam zbytnio pojęcia o elektryce, wszystko wyglądało na oko ok.

Nie wiem zbytnio jak sprawdzić czy głośnik działa w profesjonalny sposób więc użyłem do tego baterii 9v i membrana w obydwóch głośnikach pracuje.

Gdzie szukać przyczyny ? Jak to zrobić ?

dodam że to nie wina radia bo mam dwa i objawy takie same.



#166
lubie_truskawki

lubie_truskawki

    Amator

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • SkądSosnowiec
  • Samochód:Mazda RX-8

Otóż pacjent to wersja bieda edyszyn bez bose. Swojego czasu głośniki działały, po jakimś czasie zaczęły reagować na nierówności na drodze, później od trzaśnięcia drzwiami, czasami przestawały grać, ale lekkie puknięcie w drzwi naprawiało problem ostatni etap to całkowita cisza z przodu, tył gra jak grał. Po rozkręceniu boczków mym oczom pojawił się oto taki głośnik
2e4f7160d662d7eamed.jpg
Nie zagłębiałem się zbytnio w markę, ktoś wymieniał serie, lewy głośnik miał naderwany jeden przewód przy kostce, prawy wyglądał ok lecz mimo to nie gra. Nie mam zbytnio pojęcia o elektryce, wszystko wyglądało na oko ok.
Nie wiem zbytnio jak sprawdzić czy głośnik działa w profesjonalny sposób więc użyłem do tego baterii 9v i membrana w obydwóch głośnikach pracuje.
Gdzie szukać przyczyny ? Jak to zrobić ?
dodam że to nie wina radia bo mam dwa i objawy takie same.

W przewodach. Jeśli głośnik reaguje na napięcie to podmień kable. Gdzieś się przetarł

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

#167
Reaper

Reaper

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1466 postów
  • SkądHorst
  • Samochód:mazda rx8

zapewne poprzecierały się w mówkach łączących drzwi, tak mi się wydaje ile tam prądu powinno być na wtyczce ?



#168
Reaper

Reaper

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1466 postów
  • SkądHorst
  • Samochód:mazda rx8
Problem rozwiązany. Przyczyna to nie wiem jak to nazwać, odcinek przewodów był tak słaby że w palcach się kruszył. Utleniły się ? W każdym bądź razie gra i huczy. Przy okazji sprawdziłem tył, a tam też jakiś Pioneer siedzi sporawy. Tak mnie to drażniło jak bagaże wkladalem. Dzięki za naprowadzenie na cel.

#169
Gronek

Gronek

    Wanklowy Maniak

  • Moderators
  • 6947 postów
  • SkądŚladów / Warszawa
  • Samochód:BridgePorted RX8 HP,
Powinieneś kilka tutoriale napisać .. serio. Zauważyłem że trafiasz na różne problemy po czym sam je rozwiazujesz .
Btw ... Niestety coraz częściej daje się odczuć wiek tych aut
Rotary Engine Vehicles Service.
Obsługa, Naprawa i Modyfikacje pojazdów z silnikiem Wankla
www.rotaryengines.pl  5O8 * 279 * 238
mail:  tomek(at)rotaryengines.pl

#170
Reaper

Reaper

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1466 postów
  • SkądHorst
  • Samochód:mazda rx8
To prawda z tym wiekiem, dla tego zanim się zabrałem za demontaż boczków zakupiłem kilka spinek które się przydały bo plastik był już suchy i po pękał. Najstarsze moje auto ma 27 lat wtym roku i czasami wiem że w niektórych miejscach blachę trzyma tylko lakier;) co do tutoriali za cienki jestem Gronek. Tylko uparty, podobno nie zawsze w dobrym kierunku.

#171
THX911

THX911

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 772 postów
  • SkądStarachowice / WWA
  • Samochód:RX8 K20K

Jak by ktoś szukał przekaźnika który się psuje w lewych przednich drzwiach to tu można kupić - http://elektronika-s...,js1-12v-f.html
Jest nieco większy i trzeba lekko dogiąć nóżki ale da się to zrobić i wszystko śmiga. Przekaźnik philipsa wiec chyba będzie dobry. 



#172
Ravi

Ravi

    Entuzjasta

  • Użytkownicy
  • 517 postów
  • SkądWarszawa
  • Samochód:Mazda RX-8 2004 HP

@stanus - głośniki nie grały Ci od początku posiadania Mazdy czy wysiadły gdzieś po drodze? Zgaduję, że nawigacji czy dvd nie miałeś na wyposażeniu?

 

Pytam bo mam te same objawy co Ty (tweeter nie gra, dół robi za sub), a sprawdziłem wszystkie kable ze wzmacniacza do głośników i są w porządku (w sensie zgodnie z diagramem z serwisówki elektrycznej kolory na wyjściu i wejściu się zgadzają + przewodzą). Nie mam też nawigacji ani dvd z tyłu albo nie wiem że nie mam bo ktoś wyjął i zostawił burdel w kablach.

 

Jeszcze pytanko czy ściągałeś cały tunel żeby dobrać się do kostek czy można to skądś wydłubać bez rozkręcania?

 

EDIT:

Zrobione. I tak, pod podłokietnikiem między tylnymi siedzeniami jest wiązka odpowiedzialna za problemy z głośnikami. Wystarczy odkręcić kilka śrubek, wyjąć tunel z zatrzasków i można dobrać się do kostki zgodnie ze zdjęciem i przelutować kabelki albo skręcić jakąś złączką. 


Użytkownik Ravi edytował ten post 27 sierpień 2018 - 20:42


#173
stanus

stanus

    Gaduła

  • Użytkownicy
  • 398 postów
  • Samochód:rx-8

Widzę że już sobie poradziłeś ;)

miałem niesprawne navi( komunikat o braku płyty instalacyjnej więc wyleciała i wszedł tablet) i problem z głośnikiem był odkąd posiadałem auto, na początku nie zwróciłem uwagi ale po jakimś czasie zauważony został ten problem, sprawdzony wzmak, kable, połączenia itd a wyszło że trzeba ominąć układ navi poprze właśnie to połączenie, skąd wiedziałem że to może być przez navi? schematy układu elektrycznego nagłośnienia pokazywały że lewy jest podpięty również do navi.

W przypływie próby raatowania głośnika była wymieniona jakaś tam część jakaś kostka przelutowana na płytce w drzwiach ale i to nie pomogło. ( na anglojęzycznym forum rx opisane jako naprawa za 5 dolców)



#174
Ravi

Ravi

    Entuzjasta

  • Użytkownicy
  • 517 postów
  • SkądWarszawa
  • Samochód:Mazda RX-8 2004 HP

Widzę że już sobie poradziłeś ;)

miałem niesprawne navi( komunikat o braku płyty instalacyjnej więc wyleciała i wszedł tablet) i problem z głośnikiem był odkąd posiadałem auto, na początku nie zwróciłem uwagi ale po jakimś czasie zauważony został ten problem, sprawdzony wzmak, kable, połączenia itd a wyszło że trzeba ominąć układ navi poprze właśnie to połączenie, skąd wiedziałem że to może być przez navi? schematy układu elektrycznego nagłośnienia pokazywały że lewy jest podpięty również do navi.

W przypływie próby raatowania głośnika była wymieniona jakaś tam część jakaś kostka przelutowana na płytce w drzwiach ale i to nie pomogło. ( na anglojęzycznym forum rx opisane jako naprawa za 5 dolców)

Przekaźnik we wzmaku. ;) No to poszliśmy tą samą drogą, tylko ja nic nie lutowałem bo wiedziałem, że działa. Wierzyłem w niego. :D

Oby przyszłe pokolenia też tu trafiły i rozwiązały swoje problemy. :D



#175
pezele

pezele

    Entuzjasta

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • SkądWLKP
  • Samochód:RX8 K20Z4
Podpinam się pod temat
Mam radyjko z BOSE
Po wczorajszym uruchomieniu auta, radio bardzo cicho gra, brakuje podświetlenia konsoli środkowej oraz sterowania z kierownicy.
Miał ktoś podobnie ? Czy to wina jakiegoś bezpiecznika ?

Edit Na drugi dzień odpaliłem auto i wszystko działa
Wyczytałem na forum że ktoś miał podobny problem i reset też pomógł

Użytkownik pezele edytował ten post 30 sierpień 2018 - 18:55


#176
Darko

Darko

    Zapaleniec

  • Użytkownicy
  • 1258 postów
  • SkądGniezno
  • Samochód:Rx 8 HP
A umnie radio co jakiś czas się wyłącza nieważne czy jadę czy stoję ktoś miał podobny przypadek

Użytkownik Darko edytował ten post 14 luty 2020 - 14:20





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Seo katalog stron darmowy